Tillbaka till Blogg

OPEC pumpar på

14 december, 2016 10:11 Blogg

OPEC med flera har beslutat om neddragningar i produktionen av råolja för att få upp priset som man menar är på för låg nivå. Inför beslutet pumpas det betydligt mer än föregående år. Enligt IEA:s (International Energy Agency) statistik från november producerade OPEC 0,3 mbd (miljoner fat per dag) mer i november än i oktober månad och 1,4 mbd mer än november 2015. Icke OPEC minskade jämfört med november 2015 med ca 1,1 mbd. Ökningen inom OPEC täcker alltså mer än väl minskningen från icke OPEC-länder. Totalt sett producerades 98,2 mbd under november månad. En siffra som ska jämföras med en konsumtion som gissningsvis uppgår till 97 ca mbd d.v.s. det produceras mer än vad som används. Om den överenskommelse som nu slutits genomförs kommer överskottet att bytas i ett underskott och på en nivå som är högre än den förväntade ökningen för 2017 från USA. Detta kommer leda till lagerminskningar och stigande pris. Viktiga punkter för utvecklingen framöver blir då vilken genomförandedisciplin länderna har och hur snabbt skifferoljeproduktionen i USA kan komma igång. Marknaden har reagerat uppåt men dämpat och ligger nu på ca 55 $/fat.

Kommentera

För att kommentera måste du verifiera dig med Facebook Connect.
Logga in med ditt Facebook-konto genom att klicka på knappen nedan.
Var respektfull för ämnet och andra personer i dina kommentarer på SPBI.se. Skriv kortfattat och använd ett vårdat språk. SPBI förbehåller sig rätten att ta bort alla inlägg som strider mot riktlinjerna i våra regler för kommentering.

Var respektfull för ämnet och andra personer i dina kommentarer på SPBI.se. Skriv kortfattat och använd ett vårdat språk. SPBI förbehåller sig rätten att ta bort alla inlägg som strider mot riktlinjerna i våra regler för kommentering.

Detta inlägg har inte fått några kommentarer

Skribent: Ulf Svahn
VD

Senaste inlägg