Tillbaka till Blogg

IEA statistik för december

19 januari, 2017 11:00 Blogg

IEA (International Energy Agency) har precis släppt sin statistik för december 2016. Kraftig kyla i Europa och en snabbare ekonomisk utveckling i Asien drev upp efterfrågan så att ökningen för 2016 beräknas ligga på 1,5 mbd (miljoner fat per dag). Det är en ökning med blygsamma men ändå 0,1 mbd mot novemberprognosen. Det spiller över på 2017 där prognosen även där ökar med 0,1 mbd till 1,3 mbd. När det gäller tillgången minskade den något i december jämfört med november men låg ändå 0,3 mbd över föregående år då OPEC mer än uppvägde minskad produktion i framför allt USA. För 2017 är bedömningen att den högre prisnivån ändå kommer att ge en ökning för icke-OPEC på ca 0,4 mbd. Av dessa beräknas USA öka med 0,3 i hög grad kopplad till skifferoljeutvinning. Lite förvånande då att antalet borriggar faktiskt minskade om än lite i senaste räkningen. Även om den globala lagernivån föll något ligger den på mer än 3 000 mb.

Höga sockerpriser har bidragit till att lägre etanoltillverkningen i Brasilien än tidigare estimerat. Den totala ökningen för biodrivmedel för 2016 beräknas därför stanna på 35 kbd (tusen fat per dag). En siffra som väntas stiga till 115 kbd för 2017.

Kommentera

För att kommentera måste du verifiera dig med Facebook Connect.
Logga in med ditt Facebook-konto genom att klicka på knappen nedan.
Var respektfull för ämnet och andra personer i dina kommentarer på SPBI.se. Skriv kortfattat och använd ett vårdat språk. SPBI förbehåller sig rätten att ta bort alla inlägg som strider mot riktlinjerna i våra regler för kommentering.

Var respektfull för ämnet och andra personer i dina kommentarer på SPBI.se. Skriv kortfattat och använd ett vårdat språk. SPBI förbehåller sig rätten att ta bort alla inlägg som strider mot riktlinjerna i våra regler för kommentering.

Kommentarer (1)

  1. 23 augusti, 2017 | Oscar Sigge skrev

    Väldigt intressant artikel.
    mitt jobb – http://www.lanme.se/smslan-med-betalningsanmarkning/

Skribent: Ulf Svahn
VD

Senaste inlägg

Senast kommenterade