Tillbaka till Blogg

IEA rapporterar

15 mars, 2018 10:28 Blogg

I IEA: s (International Energy Agency) senaste månadsrapport framgår att efterfrågeökningen ökar något snabbare än väntat för 2018. Nu spår IEA att ökningen blir 1,5 mbd (miljoner fat per dag) vilket gör att världen är nära att komma över magiska 100 mbd per dag. Prognosen stannar på 99.3 och revideringen uppåt är på 0,1 mbd. På tillgångssidan fortsätter OPEC med Ryssland att begränsa utbudet. Disciplinen är hög och följsamheten ligger till och med över vad som är överenskommet på nivån 147 % inom OPEC vilket är högre än i januari. Ryssland ligger lägre på ca 85 %, Motvikten är igen USA där det blir allt tydligare att USA baserat på kommersiella grunder blir en ”swing-producer” med en ökning på 0,7 mbd inklusive Kanada jämfört med samma tid 2017. Totalt är prognosen att icke OPEC ökar med 1,8 mbd jämfört med 2017. Trots det är de kommersiella OECD-lagren på väg ned och närmar sig nu 5-års genomsnitt även om just januari visade på en viss uppgång. Priset har nu stadigt parkerat sig över 60 $/fat sedan oktober 2017 och är i skrivande stunde ca 65 $/fat.

Kommentera

För att kommentera måste du verifiera dig med Facebook Connect.
Logga in med ditt Facebook-konto genom att klicka på knappen nedan.
Var respektfull för ämnet och andra personer i dina kommentarer på SPBI.se. Skriv kortfattat och använd ett vårdat språk. SPBI förbehåller sig rätten att ta bort alla inlägg som strider mot riktlinjerna i våra regler för kommentering.

Var respektfull för ämnet och andra personer i dina kommentarer på SPBI.se. Skriv kortfattat och använd ett vårdat språk. SPBI förbehåller sig rätten att ta bort alla inlägg som strider mot riktlinjerna i våra regler för kommentering.

Detta inlägg har inte fått några kommentarer

Skribent: Ulf Svahn
VD

Senaste inlägg

Senast kommenterade